Czy Polacy poddadzą się pomysłom Unii Europejskiej i wtórującej jej partii rządzącej? Co o pomyśle jedzenia robaków sądzą przeciętni obywatele?
Adam Feder, dziennikarz Super Expressu wybrał się na warszawski targ, by zapytać mieszkańców tego miasta, co sądzą o zmianie diety w przyszłości. Odpowiedzi nie budzą wątpliwości, Polacy brzydzą się takim rozwiązaniem.
– Panie kochany, nie będę jadła robaków! – powiedziała jedna z uczestniczek sondy.
– Kaczor niech wpierdziela te robaki. Niech żre, na nic innego nie zasługuje – dodała druga z kobiet.
– Robakami nie będą karmić narodu! – słyszymy dalej.
Robaki w pożywieniu?
Unia Europejska zezwoliła na wprowadzanie robaków (owadów) do żywności. Możemy je znaleźć pod pięknie brzmiącym hasłem “Nowa żywność”.
Najwięcej mówi się ostatnio o mące ze świerszczy, która ma być dodawana do produktów takich, jak pieczywo, słodycze, zupy i wyroby mięsne. Wspomina się również o larwach mącznika młynarka i szarańczy wędrownej, która może występować w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej. Tak samo jest w przypadku świerszcza domowego. Do wyboru od 5 marca 2023 roku mamy jeszcze larwy pleśniakowca lśniącego.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Niebezpieczna akcja ratunkowa w Tatrach. Turysta zgubił but i całą noc wzywał pomocy
źródło: YouTube