polskaracja.pl: Ceny pączków nas zaskoczą
źródło: pixabay.com

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ceny pączków poszybują w górę

Polacy kochają tłusty czwartek. To słodkie święto na dobre zakorzeniło się w naszej tradycji. Niestety wszechobecna drożyzna z pewnością wpłynie na cenę przysmaków, za które w tym roku zapłacimy znacznie więcej.

Tłusty czwartek obchodzimy w Polsce 16 lutego. Jest to dzień, w którym zwykle zapominamy o dietach i pospiesznie podążamy do cukierni, by zaopatrzyć się w słodkości na potęgę. W tym roku może być nieco inaczej. Za sprawą inflacji i wojny na Ukrainie praktycznie każdy z nas odczuwa wzrost cen podstawowych produktów. Niestety, w tym roku również za pączki zapłacimy znacznie więcej.

Do sprawy odnieśli się cukiernicy, którzy nie ukrywają, że ceny słodyczy muszą być po prostu wyższe.

Jakich podwyżek mamy się spodziewać?

– Szacuję, że pączki będą kosztowały od ok. 4 do 6 zł, choć oczywiście są już i teraz miejsca, w których sprzedaje się je nawet po 10 zł – powiedział piekarz, Stanisław Butka z woj. wielkopolskiego.

W ocenie przedsiębiorcy na wzrost cen pączków w tłusty czwartek ma wpływ kilka czynników. Chodzi przede wszystkim o podwyżkę cen prądu i gazu. Podrożały także produkty, które stosowane są przy wypiekaniu pączków.

Ceny pączków u Gessler

Prawdziwe szaleństwo cenowe ma miejsce chociażby w restauracji u Magdy Gessler. Ceny w lokalach u gwiazdy TVN przyprawiają o zawrót głowy! Ile trzeba zapłacić za słodki przysmak? Okazuje się, że nawet kilkanaście procent więcej niż rok temu. Znana restauratorka nie patyczkuje się z cenami. W restauracji “U Fukiera” klienci będą musieli zapłacić nawet 15 zł za pączka. Podobnie jest w cukierni “Słodki słony” w której Warszawiacy mogą znaleźć jagodzianki za 23 zł.

Magda Gessler wyjaśnia, że produkty, z których zostały zrobione przysmaki, są najwyższej jakości, stąd taka cena.

– Żeby wyprodukować naprawdę dobrego pączka, trzeba wydać pieniądze. Nie robi się tego z powietrza, tylko trzeba wydać na 36 żółtek i prawie pół kilograma masła na kilogram mąki. To kosztuje! Kosztują ludzie, kosztuje miejsce – mówiła kilka lat temu oburzona Gessler.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Nie żyje prof. Aleksander Krawczuk. Był wybitnym historykiem

źródło: se.pl / Radio ESKA

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Udostępnij:

Zobacz również