polskaracja.pl: Te produkty mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy
źródło: pixabay.com

Te produkty mogą zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę u kobiet. Każdy z nas ma je w swoim domu

Na cukrzycę choruje coraz więcej osób. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że na tę chorobę wpływ mają inne czynniki niż genetyka i sposób odżywiania. Wyniki badań ekspertów wskazują, że na zapadnięcie na cukrzycę bardziej narażone są kobiety, które stykają się z chemikaliami zawartymi w niektórych kosmetykach oraz środkach czyszczących. W rezultacie są do 63 proc. bardziej narażone na rozwój tej groźnej choroby.

Okazuje się, że do rozwoju cukrzycy i innych groźnych chorób mogą przyczyniać się przedmioty codziennego użytku, które każdy z nas ma w swoim domu.

Na co musisz uważać?

Chodzi o ftalany, które znajdują się w zabawkach dla dzieci, artykułach gospodarstwa domowego, czy opakowaniach na żywność i napoje. Dotychczasowe badania zwracały jedynie uwagę na związek między chemikaliami, a zaniżoną płodnością u kobiet. Ftalany są związkami chemicznymi, które stosuje się na szeroką skalę. Dzięki nim tworzywa sztuczne mogą być bardziej trwałe. Sung Kyun Park z University of Michigan jest zdania, że styczność z ftalanami może przyczynić się do wzrostu ryzyka zapadnięcia na choroby metaboliczne.

By potwierdzić swoje przypuszczenia, naukowcy przez ponad 6 lat analizowali stan zdrowia 1308 kobiet. Wyniku badań dowiodły, że te panie, które miały częsty kontakt z ftalanami miały również od 30 do 63 proc. większe ryzyko zapadnięcia na cukrzycę. Wykazano, że zależność ta dotyczy jedynie kobiet rasy białej.

Ważne jest, abyśmy teraz zajęli się EDC, ponieważ są one szkodliwe dla zdrowia ludzkiego. Nasze badania to krok we właściwym kierunku, w kierunku lepszego zrozumienia wpływu ftalanów na choroby metaboliczne, ale potrzebne są dalsze badania – podsumowali naukowcy.

Czym jest cukrzyca?

Cukrzyca typu 1 to choroba genetyczna, w której przebiegu organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć hormonu insuliny. Problem ten dotyka ludzi praktycznie na całym świecie. Insulina jest nam potrzebna, by kontrolować poziom cukru we krwi. Pomaga również przedostać się glukozie z pożywienia do komórek. Istnieje również cukrzyca typu 2, która wynika z zaniedbań i niewłaściwej diety. Wtedy organizm nie jest w stanie wykorzystać insuliny, którą wytwarza trzustka bądź trzustka nie może wytworzyć jej w wystarczającej ilości.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Wzmożona aktywność sejsmiczna w rejonie Sieny we Włoszech. W mieście doszło do paniki

źródło: Medonet / Hello Zdrowie

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Udostępnij:

Zobacz również