polskaracja.pl: Historia tłustego czwartku
źródło: pixabay.com

Nadchodzi tłusty czwartek. Oto niezwykła historia tego święta

Polacy kochają tłusty czwartek. W tym dniu zapominają o dietach i oddają się słodkiemu szaleństwu, zajadając pączki, faworki i inne przysmaki. Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak wcześniej obchodzono to święto w Polsce. Historia tłustego czwartku jest intrygująca i sięga aż starożytnego Rzymu.

Tłusty czwartek obchodzony jest nie tylko w naszym kraju. Z dniem tym wiążą się rozmaite tradycje, wierzenia i zwyczaje. Najbardziej charakterystyczne są dla niego pączki. Najchętniej kupujemy te z marmoladą, lukrem, czekoladą, jabłkiem, czy serem. Wybór w większych piekarniach bywa ogromny. Dużą popularnością w tym dniu cieszą się również faworki, które określane bywają w niektórych regionach chruścikami.

Na polskich stołach w przeszłości również nie brakowało pączków. Wcześniej jednak nadziewano je słoniną, boczkiem i mięsem, a także chętnie popijano wódką.

Tłusty czwartek w Rzymie?

Początki tłustego czwartku sięgają już starożytności. Wtedy ludność z radością cieszyła się na wieść o odejściu zimy i witała wiosnę. Pączki w starożytnym Rzymie spożywano więc w czasie przełomu zimowo-wiosennego. Nie były one jednak “słodkim” przysmakiem, a podawano je w zupełnie innym wydaniu. Do Polski zwyczaj zajadania pączków, które wcześniej określano pampuchami, przyszedł w XVII w. Spożywano je głównie w miastach i na dworach, dużo rzadziej na wsiach. Wierzono w to, że ten, kto nie zje w tłusty czwartek pączka, nie będzie szczęśliwy.

W Polsce święto tłustego czwartku jest ruchome i obchodzimy je 52 dni przed Wielkanocą.

Przepis na puszyste i delikatne pączki z 1783 r. (Kucharz doskonały)

Autorka bloga Retrofusion opracowała bardzo stary przepis na pączki. Ci, którzy wolą skorzystać z oryginału mogą przeczytać poniższą recepturę.

– Garsć mąki zmieszay z trzema całemi iaiami, sześcią żółtkami, przyday cztery makaroniki scukszone, kwiatu pomarańczowego smażonego, trochę cytryny smażoney siekaney, pół kwaterek śmietany, poł kwaterek mleka i spory kawał cukru. Gotuy to wszystko nad małym ogniem przez kwadrans, aż śmietana zgęstnie, wystudź na pułmisku mąką posypanym rozłożywszy na grubość palca: przestudzone pokray na małe kawałki, które uwałkuy okrągło w ręku z mąką, usmaż pączki w tłustości gorącey: pocukruy, day na stół – zaleca Wielądko.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Polacy powiedzieli, co sądzą o obowiązkowej służbie wojskowej. Sondaż nie pozostawia wątpliwości

źródło: Onet / wikipedia

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Udostępnij:

Zobacz również